Professionele sportclubs wenden zich steeds meer af van sponsorovereenkomsten met gok- en kansspelbedrijven, aangezien de sectoren bouw en techniek, automobielindustrie en financiële dienstverlening hun marktaandeel vergroten.

Volgens de laatste cijfers van Caytoo is de gokindustrie goed voor 8,1% van alle sponsoring in voetbal, rugby en cricket.

Met twee jaar geleden de eerste plaats in de sector, heeft de sector zijn aandeel in sponsoring nu bijna gehalveerd van 15,3% naar 8,1%, een daling die volgens Caytoo volledig wordt veroorzaakt door voetbal.

Hoewel gokken de meest voorkomende sponsor van ’s werelds populairste sport blijft, is het aandeel toch met meer dan de helft afgenomen van 32,7% naar 15,2%.

Deze verandering is ingegeven door de grotere vraag van de samenleving naar professionele sporten om meer sociaal verantwoordelijk te zijn als het gaat om hun fans en gemeenschappen, zegt Alex Burmaster, hoofd Onderzoek en Analyse, Caytoo.

Naast de daling van het gokken, heeft alcohol de op één na grootste daling van de prevalentie gezien, terwijl milieudiensten en gezondheidszorg tot de landen behoren met de grootste stijgingen.

Burmaster verwees verder naar de recente beëindiging van het contract van online sportsbook BK8 met Norwich City FC, na verontwaardiging van fans over ‘seksueel provocerende’ marketingcampagnes die via de socialemediakanalen van de exploitant werden gedeeld.

Een goed voorbeeld van deze verandering is Norwich City FC, voegde hij eraan toe.

Aan het begin van ons onderzoek tekende de club een deal met de Aziatische gokfirma BK8, maar tegen de tijd dat het onderzoek klaar was, had Norwich de deal beëindigd vanwege publieke druk over de geseksualiseerde aard van de marketingactiviteiten van BK8 en ze vervangen door Lotus Cars uit Norfolk, die onlangs een investering van £ 2,5 miljard aankondigde om over te stappen op het produceren van alleen elektrische voertuigen.

Hoewel Kanspel-sponsoring is geïdentificeerd als een belangrijke bron van inkomsten voor voetbal – naast andere sporten – hebben verschillende Premier League-clubs eerder dit jaar een bijeenkomst gehouden om toekomstige marketing- en merkovereenkomsten te bespreken.

De banden tussen professionele voetbalclubs en de gok- en gokindustrie komen steeds meer onder de loep te liggen als gevolg van de herziening van de kansspelwet van 2005, waarvan een algemeen verbod op sponsoring van kansspelsporten werd voorspeld als de meest waarschijnlijke uitkomst van de herziening en heeft naar verluidt de steun van premier Boris Johnson en zijn kabinet.

In vergelijking met kansspelen hebben de sectoren IT Services en Software, Automotive en Telecom de grootste toename van het aantal hoofdsponsoring gezien, waarbij elke sector het aantal partners met respectievelijk acht, vijf en vier heeft vergroot.

Dit is door Burmaster toegeschreven aan de COVID-19-pandemie, die volgens hem de verschuiving naar een meer digitale wereld en de toenemende dominantie van bedrijven die in die ruimte actief zijn, heeft versneld.

Van deze sponsoring van IT-services en software heeft het grootste deel zich gericht op vrouwensport, die verantwoordelijk is voor zes van de acht overeenkomsten, die volgens de onderzoeker aantoont hoe steeds belangrijker vrouwelijke professionele sport wordt gezien als een manier voor bedrijven om bekendheid en erkenning te krijgen.

Topgoal®
Topgoal® 2022 18+ Online wedden op sporten en casino’s is in Nederland is toegestaan , op de site van Topgoal® zal er geen legaal aanbod te vinden zijn met de gereguleerde operators die een Nederlandse licentie bezitten daar Topgoal® geheel onafhankelijk en transparant informatie in haar berichtgeving wenst te verstrekken.