Thomas Barnden, Swansea City: De ongekende analytische mogelijkheden gecreëerd door AI in verschillende sporten

Home » Thomas Barnden, Swansea City: De ongekende analytische mogelijkheden gecreëerd door AI in verschillende sporten

Thomas Barnden, Head of Performance van Swansea City AFC, en schrijft over de seismische verschuiving in de strategie in de bedrijfsprocessen van voetbalclubs en hoe AI het spel verandert.

Barnden heeft bij clubs in de Premier League en EFL Championship gewerkt in senior managementposities, waaronder Head of Sports Science bij Brighton & Hove Albion en Nottingham Forest.

Nadat hij onlangs Manchester City had verlaten, waar hij Head of Academy Sports Science was, begon hij zijn rol bij Swansea, waar hij toezicht hield op operationeel en strategisch leiderschap en het beheer van alle prestatiedisciplines voor de club – eerste team en academie.

Technologie en data transformeren het profvoetbal met analyses die centraal staan in de strategische en operationele processen van veel clubs. Er heeft een seismische verschuiving in de strategie plaatsgevonden.

Eigendomsmodellen binnen het voetbal evolueren snel, waarbij een aantal clubs een model met meerdere clubs hanteert, met name de City Football Group, Brighton and Hove Albion FC en Crystal Palace FC.

Bovendien is er een groeiend aantal clubs in heel Europa die vergelijkbare modellen volgen, met de toestroom van in Amerika en Azië gevestigde sporteigenaars, special purpose acquisition companies (SPAC’s) en private equity-groepen die in het spel investeren.

Dit alles om commerciële en operationele inefficiënties uit te buiten en een rendement op hun financiële investeringen te zien.

De snelle vooruitgang op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning (ML) heeft ongekende mogelijkheden voor analyse in de hele sport geopend en er is een wildgroei aan beoefenaars van datastrategie en analyse, waarbij veel van de winnende sportfranchises en teams wereldwijd analyse toeschrijven als een sleutel factor in hun weg naar succes.

Meer recentelijk zijn AI-technieken toegepast op voetbal met als doel nieuwe wetenschappelijke uitdagingen beter aan te pakken die betrokken zijn bij de analyse van het gedrag van zowel individuele spelers als collectieve teams in de zoektocht naar glorie.

In hun streven naar een voorsprong op de concurrentie, gebruiken clubs analyses en AI om inzicht te geven in rekrutering, ontwikkeling van spelers, spelbeheer, analyse van de oppositie en gezondheid, dit vormt een aanvulling op de prestaties van voetballeiders zoals managers, hoofdcoaches, sportdirecteuren en helpt hen besluitvormingsprocessen te verbeteren en een analytische cultuur in een organisatie te implementeren.

Een belangrijk onderdeel is het overbruggen van de interpretatiekloof, te vaak is er een kloof tussen datawetenschap en de uitvoerende besluitvormers, de rol van gegevensvertalers met zeer effectieve interpersoonlijke vaardigheden en verhalen vertellen is nodig om de boodschappen van de gegevens terug te brengen naar de uitvoering.

Bovendien is het altijd belangrijk om analyses en AI terug te koppelen aan je eigen gamemodel of filosofie om de processen te ondersteunen die ik eerder noemde, het is belangrijk ervoor te zorgen dat we voorop blijven lopen op het gebied van innovatie, net als het profiteren van technologische innovatie.

Bij Swansea City gebruiken we bijvoorbeeld KYMIRA-compressiekleding om de prestaties van individuele spelers zowel op als buiten het veld te verbeteren.

Het toevoegen van deze kledingstukken aan onze hersteltactieken is van onschatbare waarde geweest voor de prestatieniveaus van onze spelers. KYMIRA speelt een belangrijke rol in onze reisstrategieën om vermoeidheid te verminderen en frisheid te bevorderen, waarbij alle spelers worden voorzien van een geïndividualiseerde set leggings en sokken voor herstel en regeneratie.

De toekomst van het spel wijst ons terug naar het begin, modellen voor meerdere clubs worden nog steeds in het hele voetbal gerepliceerd, ondanks de snelle groei vertoont deze strategie geen tekenen van vertraging.

De mogelijkheid om een belang te hebben in een andere club kan mogelijkheden en wegen openen die niet beschikbaar zijn voor individuele clubeigenaren.

Topgoal®
Topgoal® 2022 18+ Online wedden op sporten en casino’s is in Nederland is toegestaan , op de site van Topgoal® zal er geen legaal aanbod te vinden zijn met de gereguleerde operators die een Nederlandse licentie bezitten daar Topgoal® geheel onafhankelijk en transparant informatie in haar berichtgeving wenst te verstrekken.