VK: Football Index bood ongereguleerd product aan

Home » VK: Football Index bood ongereguleerd product aan

De Britse regering heeft de Gambling Commission bekritiseerd omdat ze te traag reageert op Football Index.

Uit het onderzoek van de Britse regering naar de ineenstorting van het handelsplatform voor voetballers Football Index is gebleken dat de Gambling Commission traag handelde en niet op de hoogte was dat de exploitant meer dan drie jaar een niet-gereguleerd product aanbood.

Uit het onderzoek onder leiding van Malcolm Sheehan QC is gebleken dat de Gambling Commission (GC) niet op de hoogte was van wijzigingen die zijn aangebracht in het type product dat Football Index wordt aangeboden en het feit dat het op de verkeerde soort licentie werkte.

Het ontdekte dat de exploitant BetIndex zijn market functie, die spelers in staat stelde om aandelen aan elkaar te verkopen zoals op een beurs, niet had bekendgemaakt tijdens het aanvraagproces voor een licentie voor wedden met vaste kansen.

De Gambling Commission heeft vervolgens de Football Index-website twee keer beoordeeld voordat het platform live ging en de functie “niet had opgepikt.

BetIndex had een ruillicentie moeten hebben, geen licentie voor wedden met vaste kansen, stelt het rapport.

Als zodanig had de Gambling Commission de Football Index niet naar behoren gereguleerd met betrekking tot haar licentie tijdens de eerste drie jaar van haar werking.

De Kansspelcommissie ging pas na of de exploitant over de juiste vergunning beschikte na vragen over het product te hebben gekregen van de Franse toezichthouder ARJEL.

Uit het rapport blijkt dat de regelgever een striktere aanpak had kunnen nemen voor het feit dat BetIndex er niet in was geslaagd een licentie te verkrijgen die voldeed aan de voorwaarden waarop het Football Index-product moest werken.

De Gambling Commission was ook traag om contact op te nemen met de Financial Conduct Authority (FCA) om te controleren of het product van BetIndex onder haar bevoegdheid viel.

Het nam pas in mei 2019 contact op met de FCA, uit het onderzoek bleek dat de FCA ook traag reageerde en dat geen van beide regulieren wist wie de verantwoordelijkheid moest nemen.

Het onderzoek kon vanwege het aantal factoren niet vaststellen of de Gambling Commission de ineenstorting van het platform had kunnen voorkomen.

Het merkte echter op dat de toezichthouder al in februari 2020 vragen had gesteld over de levensvatbaarheid van het platform.

De Football Index stortte in maart 2021 in, dagen nadat de dividenden waren verlaagd in een poging het hoofd boven water te houden.

De Gambling Commission werd bekritiseerd omdat ze niet eerder tussenbeide kwam en alleen de licentie van Bet Index opschortte zodra deze in de administratie was.

De toenmalige chief executive van de toezichthouder, Neil McArthur, trad kort na de ineenstorting af.

De Gambling Commission heeft haar beslissing verdedigd om de licentie van Football Index niet eerder op te schorten, met het argument dat dit meer risico op financiële ineenstorting zou kunnen veroorzaken, iets wat het onderzoek erkende.

Chris Philp, de nieuwe minister van kansspelen van het VK, zei: Ik ben me er buitengewoon van bewust hoe verwoestend de ineenstorting van Football Index is geweest voor zijn vele klanten, en daarom hebben we snel gehandeld om deze onafhankelijke beoordeling te lanceren.

We zijn duidelijk geweest dat we lessen moeten trekken om ervoor te zorgen dat een dergelijke situatie niet meer gebeurt.

Ik ben bemoedigd om te zien dat de Gambling Commission en de FCA concrete stappen ondernemen voor een actieplan over hoe ze beter kunnen samenwerken.

We zullen ervoor zorgen dat de bevindingen van deze beoordeling rechtstreeks worden meegenomen in onze lopende Gambling Act Review, waarin wordt gekeken naar manieren waarop we de regulering van de gokindustrie kunnen verbeteren.

Regelgevende reactie op het rapport De Gambling Commission en de FCA hebben naar aanleiding van het rapport een versterkt memorandum van overeenstemming aangekondigd met kaders die bedoeld zijn om impasses in de regelgeving te voorkomen.

De FCA heeft een uitvoerend directeur aangesteld die verantwoordelijk is voor haar relatie met de Commissie.

Ondertussen heeft de Gambling Commission haar beoordelingskaders bijgewerkt en gezegd dat ze de terminologie die wordt gebruikt om producten te beschrijven strenger zal controleren.

Interim Gambling Commission CEO Andrew Rhodes zei: Geen enkele uitleg over wat er met Football Index is gebeurd, zal de gerechtvaardigde pijn en woede wegnemen die zijn klanten ervaren, in sommige gevallen, levensveranderende hoeveelheden geld verloren te hebben toen het gokbedrijf instortte.

We accepteren en zijn het ermee eens dat we eerder een lijn hadden moeten trekken onder onze inspanningen, maar dit betekent niet dat die klanten geen geld zouden hebben verloren in het geval dat het bedrijf BetIndex zou instorten.

In deze zaak hebben we binnen het kader van onze regelgevende bevoegdheden naar het beste resultaat voor consumenten gezocht.

Onze acties waren altijd gericht op het proberen om consumenten te beschermen, terwijl we probeerden de operator te laten voldoen aan de regelgeving.

Dit betekent echter niet dat die klanten geen geld zouden hebben verloren als het bedrijf BetIndex zou instorten.

De All-Party Betting and Gaming Group (APBGG) van het Britse parlement heeft een onderzoek ingesteld naar de competentie en effectiviteit van de Gambling Commission na ontvangst van een aantal klachten van de industrie.

De groep zei dat exploitanten hadden geklaagd over gevallen waarin de nationale regelgever zijn bevoegdheden had overschreden of buiten de bevoegdheid van de regelgevende instantie om handelden.

Topgoal®
Topgoal® 2022 18+ Online wedden op sporten en casino’s is in Nederland is toegestaan , op de site van Topgoal® zal er geen legaal aanbod te vinden zijn met de gereguleerde operators die een Nederlandse licentie bezitten daar Topgoal® geheel onafhankelijk en transparant informatie in haar berichtgeving wenst te verstrekken.