Voetbalmedia – Dean Akinjobi: De multifront sportontwikkeling van Saoedi-Arabië is de sleutel tot commercieel succes

Home » Voetbalmedia – Dean Akinjobi: De multifront sportontwikkeling van Saoedi-Arabië is de sleutel tot commercieel succes

Terwijl de opkomst van de sport in Saoedi-Arabië zich voortzet, spraken we met Dean Akinjobi van Football Media, terwijl hij de commerciële kansen besprak die merken in de regio te wachten staan.

Ten eerste, kunt u ons wat meer details geven over de commerciële kansen voor merken bij het voltooien van partnerschappen in Saoedi-Arabië?

Dean Akinjobi: Ik denk dat de commerciële kansen van groot belang zijn voor merken als ze samenwerken met organisaties en clubs in Saoedi-Arabië, je hoeft alleen maar te kijken naar de recente groei van het voetbal in de regio.

De enorme investeringen in de groei van het voetbal in Saoedi-Arabië zullen doorgaan omdat dit deel uitmaakt van hun visie 2030-strategie, een overheidsprogramma gericht op het bereiken van het doel van grotere diversificatie op economisch, sociaal en cultureel vlak.

De Saudi Pro League is een onderdeel van een veel grotere strategie, daarom zijn de commerciële kansen voor merken er een die op de lange termijn zeer lucratief zal zijn.

Het stelt hen in staat deel uit te maken van een structuur die wordt gebouwd op economische, sociale en culturele diversificatie, die aanzienlijke kansen zal bieden om in contact te komen met nieuwe en opkomende doelgroepen en zich te richten op demografische groepen, die toekomstige kansen voor zakelijke groei zullen bieden.

Hoe cruciaal is het dat Saoedische sportevenementen de juiste mondiale omroepen blijven kiezen voor maximale betrokkenheid?

DA: Ik denk dat de selectie van de juiste mondiale omroepen en mondiale marketingkanalen van cruciaal belang is om maximale betrokkenheid te bewerkstelligen, wanneer je rekening houdt met de doelstelling van de Saoedische regering om het toerisme en het bedrijfsleven in de regio te vergroten als onderdeel van een gediversifieerde economie op de lange termijn, zou de waarde van de mondiale uitzendrechten alleen al voor topsportevenementen in Saoedi-Arabië een belangrijk inkomstenkanaal voor het land kunnen worden.

Dit is vooral het geval als je kijkt naar de commerciële waarde van uitzendrechten in andere landen, bijvoorbeeld in Groot-Brittannië, waar voor de periode tussen 2022 en 2025 de binnenlandse mediarechten voor de Premier League 6,3 miljard dollar waard zijn, terwijl de waarde van de internationale rechten bereikte een record van 6,55 miljard dollar.

Een belangrijke drijfveer hiervoor is het Premier League-product zelf en de manier waarop de competitie als merk aan een wereldwijd publiek op de markt wordt gebracht, de Saudi Pro League kan uiteindelijk aanzienlijke mondiale uitzendinkomsten genereren.

Naarmate de toestroom van spraakmakende spelers voortduurt, zal de vraag naar de uitzendrechten nog competitiever en lucratiever worden, waardoor een belangrijk inkomstenkanaal voor Saoedi-Arabië ontstaat via voetbal en andere belangrijke activiteiten, sportevenementen die het potentieel hebben om miljarden te genereren.

Wat kunnen merken volgens jou doen om de mondiale blik op sportevenementen in Saoedi-Arabië te maximaliseren?

DA: Merken kunnen de mondiale blik op sportevenementen in Saoedi-Arabië maximaliseren door hun merkaanwezigheid digitaal in hun doelregio’s voor, tijdens en na evenementen te activeren.

Enkele van de activiteiten en strategieën waaraan Football Media samen met onze klanten werkt, zijn onder meer: Pre-evenement – werken aan een strategie die marketing voor het opbouwen van evenementen omvat dit kan worden gedaan door exclusieve reclame rond officiële afbeeldingen gerelateerd aan het evenement, die worden gebruikt door wereldwijde uitgevers, door de implementatie van targeting van metagegevens over afbeeldingen.

Merkgerichte video-inhoud voorafgaand aan het evenement die digitaal wordt gedistribueerd met een aanbodgestuurde promotie rond merken, producten en diensten, die aan het evenement kunnen worden gekoppeld.

Hierdoor kunnen merken deel uitmaken van het gesprek voorafgaand aan het evenement, met een versterkingsstrategie voor digitale reclame en sociale media, met behulp van micro-influencers die zijn afgestemd op het sportevenement.

Tijdens het evenement – een strategie gericht op targeting op sociale en mobiele data, die klanten de mogelijkheid biedt om op de hoogte te blijven van het live-evenement via een merkenkanaal.

Dit kan een evenement specifieke app, live wedstrijd of evenementblogs omvatten voor doelgroepen die mogelijk afwezig zijn het evenement wordt live uitgezonden.

Post-evenement – implementatie van een post-evenementstrategie rond de online watchalongs, waar fans de hoogtepunten van het evenement kunnen bekijken en bespreken met huidige spelers, ex-spelers en/of influencers, binnen een exclusieve, merkgerichte digitale omgeving.

Hoe hebben jullie ervaringen gehad bij het sluiten van deals met merken in Saoedi-Arabië?

DA: Onze ervaring met het sluiten van deals met merken in Saoedi-Arabië is zeer goed geweest, een van de belangrijkste gebieden is het begrijpen van de cultuur en wat merken willen bereiken, evenals het steeds veranderende landschap dat Saoedi-Arabië momenteel doormaakt en zal doormaken als onderdeel van de Vision 2030-strategie, samen met het huidige en nieuwe publiek en demografische groeimogelijkheden dat dit aan merken zal presenteren.

Wat denkt u dat Saoedi-Arabië kan doen om een regio te worden die bekend staat om zijn sportieve prestige en niet alleen maar een lucratieve sportbestemming is?

DA: Ik denk dat als je naar de strategische doelstellingen van Saoedi-Arabië kijkt, een initiële strategie om het land te positioneren en te creëren als een lucratieve sportbestemming zinvol is, omdat het land eerst een basis moet bouwen die helpt het internationale en binnenlandse toerisme te vergroten.

Wat Saoedi-Arabië kan doen om bekend te staan vanwege zijn sportieve prestige is het volgende: Trek enkele van de meest onderscheiden sportcoaches en -directeuren aan om een basisprogramma op te zetten voor het voortbrengen van ’s werelds beste sporttalent uit Saoedi-Arabië.

De jeugd van Saoedi-Arabië wordt momenteel uiteraard geïnspireerd door alle veranderingen die in het land plaatsvinden, van de toestroom van enkele van ’s werelds beste voetballers tot enkele van ’s werelds beste sportevenementen die in Saoedi-Arabië worden gehouden.

Mondiale samenwerkingen met ’s werelds beste internationale sportteams, onderzoeksinstituten, sportartsen en universiteiten, waar strategische partnerschappen kunnen worden gevormd en de beste ideeën en middelen worden ontwikkeld om Saoedi-Arabië te creëren als een land dat bekend staat om zijn sportprestige.

Creëren van de beste sportinfrastructuur in zijn klasse die kan worden gebruikt voor het organiseren van meer internationale evenementen en trainingsfaciliteiten bij warm weer voor internationale sportteams en atleten.

Jaarlijkse wedstrijden voorafgaand aan het seizoen waarin enkele van de beste teams ter wereld tegen Saoedische Pro League-teams spelen, ondersteund door de ontwikkeling van strategische internationale voetbalclub-partnerschappen, waar jonge spelers ervaring kunnen opdoen door uitgeleend te spelen in de Saudi Pro League.

Denkt u dat we de groei van de vrouwensport in Saoedi-Arabië zullen zien en wat denkt u dat dit zou kunnen betekenen voor de status van de regio op wereldschaal?

DA: Ja, ik denk dat we de groei van de vrouwensport in Saoedi-Arabië zullen zien en dat voetbal hierin een belangrijke motor zal zijn, we zien nu al spelers uit Europa en andere delen van de wereld verhuizen om in de Saudi Women’s Premier League te gaan spelen en ik verwacht dat deze trend zich zal voortzetten.

Terwijl het vrouwenvoetbal wereldwijd blijft groeien, zal Saudi-Arabië de beste vrouwenvoetballers ter wereld in de competitie willen laten spelen en ik voorzie de implementatie van een soortgelijke strategie die in het mannenvoetbal wordt gebruikt om dit doel voor het Saoedische vrouwenvoetbal te bereiken.

Is er nog steeds aarzeling bij merken over de politieke en reputatie-impact van partnerschappen in Saoedi-Arabië?

DA: Afhankelijk van het merk kunnen geopolitieke factoren een overweging zijn bij het nemen van marketing- of sponsorinvesteringsbeslissingen, we zijn echter niet veel aarzeling tegengekomen.

Bij Football Media is ons proces gebaseerd op het selecteren en presenteren van onze digitale advertenties, sponsoring en sponsoractiveringsvoorstellen voor Saoedi-Arabië aan klanten en merken die de visie en de reis kunnen zien die Saoedi-Arabië bewandelt in de sport, het toerisme en het zakenleven, en waar deelname aan deze reis merken ten goede kan komen om in contact te komen met een nieuw en opkomend publiek in een regio die zich op meerdere fronten ontwikkelt.

Bij elke nieuwe en opkomende markt zullen er altijd uitdagingen zijn, maar in het geval van Saoedi-Arabië deze uitdagingen aangaan met een gelijk merk en cultureel bewustzijn, is de sleutel tot het creëren van langdurige samenwerkingsrelaties en succes.

Topgoal®
Topgoal® 2022 18+ Online wedden op sporten en casino’s is in Nederland is toegestaan , op de site van Topgoal® zal er geen legaal aanbod te vinden zijn met de gereguleerde operators die een Nederlandse licentie bezitten daar Topgoal® geheel onafhankelijk en transparant informatie in haar berichtgeving wenst te verstrekken.