Wat is nou eigenlijk Matchfixing ?

Home » Wat is nou eigenlijk Matchfixing ?

Er wordt gesproken van matchfixing als het resultaat van een sportwedstrijd volledig of gedeeltelijk bepaald wordt door een deelnemer (speler, trainer, scheidsrechter) die moedwillig verliest of vals speelt.

Sporters kunnen financieel vergoed worden voor het moedwillig verliezen van een wedstrijd door zelf – of via een tussenpersoon – op een zege van de tegenpartij te gokken.

Wanneer iemand een sporter betaalt om vals te spelen of een overtreding te maken spreekt men van omkoping in gevallen van omkoping, oplichting, belastingfraude, witwassen et cetera, kan een sporter strafrechtelijk vervolgd worden.

Zoals gisteren bekend is geworden (spot-fixing) in het nieuws zijn er ook eredivisie voetbalspelers en gokkers betrokken in de laatste jaren heeft het fenomeen matchfixing in toenemende mate publieke belangstelling gekregen.

In een aantal Europese landen zoals Italië, Duitsland en Finland hebben zich ernstige gevallen van matchfixing voorgedaan.

Daarbij ging het om situaties waarin de georganiseerde criminaliteit door omkoping, bedreiging en geweld spelers en officials ertoe heeft bewogen om wedstrijden te vervalsen en financiële winsten te behalen.

Matchfixing bedreigt de sport omdat sporters in een eerlijk en sportief gevecht de strijd moeten kunnen aangaan.

De meeste fiksers zijn dan ook zware criminelen die al een strafblad hebben, uit de telefoongesprekken van criminelen tonen aan dat zij zich geregeld bezighouden met het beïnvloeden van wedstrijden.

Het kan ook een speler zijn die probeert met een paar teamgenoten de wedstrijd te beïnvloeden.

Daarnaast kan ook de club eigenaar ook eventueel de fikser zijn, de clubeigenaar kan een speler onder druk zetten door te dreigen anders niet het salaris te betalen.

Matchfixing kan plaatsvinden doordat voornamelijk spelers in bijvoorbeeld Oost-Europa en /of andere landen beduidend minder verdienen dan de echte professionals.

De helft van de professionals krijgt maar tweeduizend euro per maand dus zijn er prikkels om te verdienen aan matchfixing ondanks dat voetbal een teamsport is, kan één speler de hele wedstrijd aanzienlijk beïnvloeden.

Matchfixing in het voetbal werkt vaak aan de hand van omkoping zo kan een keeper betaald worden om minder zijn best te doen of een speler die per ongeluk een bal in eigen doel schiet.

Op die manier staat de uitkomst van de wedstrijd vast nog voordat de wedstrijd begonnen is.

Nogmaals is uiteraard matchfixing strafbaar, matchfixing opsporen werkt in het voetbal aan de hand van het Betting Fraud System van de UEFA.

Zij controleren de weddenschappen waarbij ongebruikelijke hoge inzetten zijn gedaan.

Wanneer er te veel geld op een bepaalde uitslag wordt gezet dan controleert de UEFA en de onafhankelijke bookmaker ofwel bookies en de sportsbooks (Operators van sportweddenschappen online) ook deze inzetten.

Het nadeel van het systeem is dat de fiksers vaak weten hoe het systeem werkt.

Daarom gebeurt het bij matchfixing vaak dat er via verschillende personen ‘steeds een beetje en door verschillende tussenpersonen wordt gezet.

Zo wordt het systeem omzeild en daarmee is matchfixing maar moeilijk te voorkomen.

Een absolute autoriteit op het gebied van Match-fixing is Professor Declan Hill academici en was werkzaam bij de BBC – als journalist en schreef het spannende boek ” The Fix ” the most explosive story of sports corruption in a generation.

Topgoal®
Topgoal® 2022 18+ Online wedden op sporten en casino’s is in Nederland is toegestaan , op de site van Topgoal® zal er geen legaal aanbod te vinden zijn met de gereguleerde operators die een Nederlandse licentie bezitten daar Topgoal® geheel onafhankelijk en transparant informatie in haar berichtgeving wenst te verstrekken.