Zweden onderzoekt via de politieke -loterijregels

Home » Zweden onderzoekt via de politieke -loterijregels

Politieke partijen in Zweden gebruiken loterijen om geld in te zamelen.

De Zweedse regering zal een onderzoek instellen naar de regels en voorschriften voor partijpolitieke loterijen.

Dergelijke loterijen worden gebruikt om geld in te zamelen voor politieke campagnes en krijgen kritiek omdat ze zijn vrijgesteld van kansspelbelasting en regels voor krediet en bonussen.

Het onderzoek zal worden geleid door Gunnar Larsson, de voormalige consumentenombudsman en directeur-generaal van het Zweedse consumentenbureau, hij zal zijn bevindingen op 29 februari 2024 indienen.

Hij zal onderzoeken of de bestaande regels die specifiek van toepassing zijn op partijpolitieke loterijen geschikt zijn of dat ze moeten worden gewijzigd om spelers beter te beschermen.

Er wordt bezien of partijen een vergunning moeten krijgen voor het exploiteren van kansspelen om geld in te zamelen en of het gerechtvaardigd is dat zij worden vrijgesteld van kansspelbelasting, bonusbeperkingen en een kredietverbod.

Het kabinet zei: Openheid en transparantie zijn belangrijke voorwaarden voor een democratische samenleving. Dat geldt niet in de laatste plaats voor de vraag hoe politieke partijen worden gefinancierd.

De kansspelmarkt is omgeven door uitgebreide regelgeving te midden van de noodzaak om de risico’s van de maatschappelijke schade die gokken met zich mee kan brengen te verminderen.

Grote delen van de regelgeving zijn de afgelopen jaren fundamenteel gewijzigd, het is belangrijk om een hoog niveau van vertrouwen in het politieke systeem te behouden en dat politieke macht niet wordt gebruikt om onnodige voordelen te creëren.

Op dit moment is het maximum dat operators kunnen beboeten voor het overtreden van de Wet op het witwassen van geld veel lager dan voor het overtreden van de Wet op de kansspelen.

Het memorandum zei dat dit onbevredigend is, aangezien in veel gevallen schendingen van de wet op het witwassen van geld als ernstiger kunnen worden beschouwd dan die met betrekking tot de kansspelwet.

Vorige maand verlengde de Zweedse regering de ambtstermijn van Camilla Rosenberg als directeur-generaal van de nationale gokregulator Spelinspektionen met drie jaar. Ze blijft in functie tot 31 oktober 2026.

Rosenberg trad in oktober 2017 in dienst bij de toenmalige Lotteriinspektionen, nadat hij zes maanden eerder was benoemd tot waarnemend directeur-generaal.

Ze trad in 2015 in dienst bij de toezichthouder als hoofd operaties, nadat ze eerder als hoofd juridische zaken bij het Zweedse energieagentschap had gewerkt.

Tijdens haar ambtstermijn als directeur-generaal werd in 2019 de gereguleerde markt voor online gokken in Zweden geïntroduceerd, waarna de toezichthouder werd omgedoopt tot Spelinspektionen.

Meer recentelijk heeft ze gezien dat de Zweedse kansspel-regulator meer bevoegdheden heeft gekregen om kansspelen zonder vergunning aan te pakken, inclusief de mogelijkheid om informatie te eisen van betalingsproviders en ook heeft het dit jaar een verhoging van de subsidie gekregen.

Topgoal®
Topgoal® 2022 18+ Online wedden op sporten en casino’s is in Nederland is toegestaan , op de site van Topgoal® zal er geen legaal aanbod te vinden zijn met de gereguleerde operators die een Nederlandse licentie bezitten daar Topgoal® geheel onafhankelijk en transparant informatie in haar berichtgeving wenst te verstrekken.