Zweeds contole op offshore-exploitanten die weddenschappen in Zweden aannemen aan te scherpen.

Home » Zweeds contole op offshore-exploitanten die weddenschappen in Zweden aannemen aan te scherpen.

Het Zweedse ministerie van Financiën en de directeur-generaal van de Kamer van Koophandel, Gunnar Larsson, hebben een toelichting gegeven op het voorstel van vorige week om de controles op offshore-exploitanten die weddenschappen in het land aannemen aan te scherpen.

Het rapport van Larsson en het ministerie is opgesteld in opdracht van minister van Sociale Bescherming Ardalan Shekerabi en onderzoekt de aanpak van matchfixing en kansspelen zonder vergunning, evenals sancties voor inbreuken op het witwassen van geld.

Onder het huidige systeem heeft regelgever Spelinspektionen gezag over alle kansspelen die gericht zijn op de Zweedse markt zoals via marketing of lokale betalingsopties en kan actie ondernemen tegen exploitanten die dit zonder vergunning doen.

Echter, in een korte samenvatting van het rapport, onthulde Larsson vorige week dat hij aanbeveelde om de reikwijdte van de wet te wijzigen om alle kansspel mogelijkheden voor Zweedse spelers op te nemen.

Met de publicatie van het volledige rapport hebben de Kamer van Koophandel en het Ministerie van Financiën de redenen voor een dergelijke wijziging uitgebreider uiteengezet.

Het rapport zei dat het noodzakelijk is om de focus te verleggen van de mogelijke acties die gaming bedrijven hebben ondernomen om Zweedse klanten aan te trekken en in plaats daarvan te focussen op de vraag of het bedrijf maatregelen heeft genomen om deelname uit Zweden te voorkomen.

Het voegde eraan toe dat het onder de huidige regels moeilijk kan zijn om te bepalen of een site gokspellen aanbiedt aan Zweedse spelers of niet, vooral omdat veel Zweden zich op hun gemak voelen bij het gebruik van sites in het Engels en betalen in euro’s.

Als gevolg hiervan voerde het aan dat de nieuwe aanpak aanzienlijk vereenvoudigd is, om te bepalen of een online spel onder de werkingssfeer van de kansspelwet valt, volstaat het om te bedenken of het mogelijk is voor een speler die zich in Zweden bevindt om zich te registreren en een account aan te maken, staat er.

Voor de toepassing van het blokkeren van kaartbetalingen kunnen betalingsdienst aanbieders betalingen blokkeren aan iedereen die geen Zweedse kansspelvergunning heeft.

Het rapport vervolgde met de opmerking dat toen de kansspelwet werd ingevoerd de regering ervoor koos om het toepassingsgebied ervan alleen te laten gelden voor kansspelen die gericht zijn op Zweden, zodat alle online-operators niet verplicht waren een vergunning aan te vragen.

Hiermee werd voorbijgegaan aan het feit dat operators in plaats daarvan eenvoudig Zweedse klanten konden blokkeren.

Hoewel het rapport erkent dat Spelinspektionen geen actie kan ondernemen tegen alle websites die Zweedse klanten niet blokkeren, zal het nog steeds meer macht hebben in vergelijking met de huidige situatie.

De suggestie om de aanpak van kansspelen zonder vergunning te veranderen komt nadat de Nederlandse minister van consumentenbescherming Sander Dekker een soortgelijke wijziging aankondigde vlak voordat de online gokmarkt van het land werd geopend.

Dit had tot gevolg dat een aantal operators zoals Entain, Kindred, 888 Betsson, LeoVegas en Casumo alle Nederlandse klanten blokkeerden bij het nastreven van een licentie.

Daarnaast gaf het rapport aanleiding tot verdere aanbevelingen.

Spelinspektionen kan bijvoorbeeld mystery shopping uitvoeren, waardoor het kan zien of bepaalde goksites beschikbaar zijn voor Zweedse spelers.

Het zei dat heimelijk toezicht nodig was om te bewijzen dat operators Zweedse klanten accepteerden.

Het rapport legde ook uit dat het niet van mening was dat het alle betalingsoperators zou moeten verplichten om alle sites zonder licentie te blokkeren, omdat dit te belastend zou kunnen zijn voor de providers.

Kijkend naar aanbevelingen in verband met wedstrijdvervalsing, schetste het rapport details achter het voorstel voor rapportagevereisten, zoals het feit dat alle operators verplicht zijn om alle vermoedelijke gevallen te melden van professionele sporters die weddenschappen plaatsen die in strijd zijn met de regels voor wedstrijdvervalsing.

Het rapport merkte op dat er in Zweden momenteel geen enkele actor is die een duidelijk aangewezen verantwoordelijkheid heeft voor het verkrijgen, samenstellen, analyseren en verspreiden van informatie over vermoedelijke matchfixing en dat het delen van informatie is geschaad door bepaalde regels voor gegevensbescherming.

Het merkte ook op dat er in het verleden spellen zijn geweest met verdachte gokactiviteiten waarbij sommige operators het wedden hebben opgeschort, maar andere niet.

Topgoal®
Topgoal® 2022 18+ Online wedden op sporten en casino’s is in Nederland is toegestaan , op de site van Topgoal® zal er geen legaal aanbod te vinden zijn met de gereguleerde operators die een Nederlandse licentie bezitten daar Topgoal® geheel onafhankelijk en transparant informatie in haar berichtgeving wenst te verstrekken.