Zweedse operators verenigden zich ter ondersteuning van gegevensuitwisseling tegen matchfixing

Home » Zweedse operators verenigden zich ter ondersteuning van gegevensuitwisseling tegen matchfixing

Zweedse operators hebben beloofd de voorwaarden van een memorandum te steunen waarin een grotere samenwerking tussen de belangrijkste belanghebbenden op het gebied van matchfixing wordt voorgesteld.

Het memorandum wordt momenteel beoordeeld door de Zweedse regering en wijzigt de voorwaarden van de kansspelwet van 2018, zodat exploitanten met een licentie meer gegevens kunnen opvragen en delen met betrekking tot vermoedelijke matchfixing-incidenten.

Voorgestelde wijzigingen zouden een nieuw raamwerk creëren voor de uitwisseling van informatie tussen Spelinspektionen, de Zweedse kansspelinspectie, sportverenigingen /autoriteiten en exploitanten met een vergunning om wedstrijdvervalsing en aanverwante bedreigingen te bestrijden.

Wijzigingen in de kansspelwet zullen de specifieke omstandigheden vaststellen die nodig zijn voor belanghebbenden om samen te werken bij het opsporen en voorkomen van bedrog, fraude en andere criminele activiteiten die de integriteit van de Zweedse sport bedreigen.

Het memorandum bevat echter gevoeligheden met betrekking tot de persoonlijke gegevens van atleten, die kunnen worden verwerkt om een gebeurtenis vast te stellen die is beïnvloed door matchfixing en de omvang van de vermoedelijke invloed van de atleet.

De zorgen over de gegevens over het raamwerk zijn geuit door de Zweedse handelsvereniging voor online gokken, Branschföreningen för Onlinespel (BOS), maar er werd opgemerkt dat leden behoefte hadden aan een diepgaandere informatie-uitwisseling met sportautoriteiten.

Secretaris-generaal van BOS, Gustaf Hoffstedt, stelt: Vanwege de AVG en andere privacywetgeving zijn er obstakels voor gokbedrijven en sportverenigingen om samen te werken tegen matchfixing als het gaat om het uitwisselen van informatie over individuen.

De overheid wil dat obstakel nu wegnemen, en dat is uiteraard iets dat wij vanuit de sector toejuichen.

Zweden heeft wedstrijdvervalsing actief bestreden, zoals blijkt uit de schorsing van voetballers wegens wedstrijdvervalsing en overtredingen van weddenschappen, en uit het akkoord om toe te treden tot de Europese Macolin-conventie om wedstrijdvervalsing te voorkomen.

Hoffstedt concludeerde: De afgelopen jaren heeft Zweden succesvol werk geleverd tegen matchfixing, en het aantal vermoedelijke gemanipuleerde wedstrijden is afgenomen een verbeterde mogelijkheid voor informatie-uitwisseling tussen kansspelbedrijven en sportfederaties versterkt de strijd tegen matchfixing verder.

Topgoal®
Topgoal® 2022 18+ Online wedden op sporten en casino’s is in Nederland is toegestaan , op de site van Topgoal® zal er geen legaal aanbod te vinden zijn met de gereguleerde operators die een Nederlandse licentie bezitten daar Topgoal® geheel onafhankelijk en transparant informatie in haar berichtgeving wenst te verstrekken.