Zweedse voetbalbond schorst vier spelers wegens weddenschappen en matchfixing

Home » Zweedse voetbalbond schorst vier spelers wegens weddenschappen en matchfixing

De Zweedse voetbalbond (Svensk Fotboll) heeft de uitkomst bekendgemaakt van een onderzoek naar matchfixing tegen vier spelers en heeft aangekondigd dat hun een schorsing van respectievelijk vier, vijf, zes en zeven jaar is opgelegd.

De tuchtcommissie van Svensk Fotboll besloot dat Pawal Cibicki tot 2025 geschorst zou blijven, terwijl Robin Armandt tot 2026 geschorst zou worden.

Er werd bepaald dat Kristian Legiec zou worden geschorst tot 2027 en Vladimir Pasarikovski zou het langste verbod krijgen, eindigend in 2028. De spelers bleken een aantal regels in het anti-matchfixingreglement van de organisatie te hebben overtreden.

In één voorbeeld bleken Armandt en Pasarikovski sectie 1.3 van de regels te hebben overtreden nadat Pasarikovski Armandt SEK 44.500 (£ 3.755/€ 4.388) had betaald om beneden zijn beste kunnen te presteren in zes voetbalwedstrijden die plaatsvonden in divisie 3 Södra Götaland. Pasarikovski en kennissen wedden naar schatting SEK 250.000 op Kvarnby IK, het team waarin Armandt destijds keeper was, om de wedstrijd te verliezen.

Toen Kvarnby IK verloor, boekten Pasarikovski en zijn medewerkers aanzienlijke winsten van SEK 400.000 volgens het rapport gepubliceerd door de tuchtcommissie.

Bovendien onthulde de voormalige coach van Kvarnby in een politie-interview dat Armandt openlijk zou praten over hoe gemakkelijk het was om wedstrijden te repareren.

Cibicki, Legiec en Pasarikovski schonden ook sectie 1.3 toen Cibicki ermee instemde een gele kaart te krijgen in een wedstrijd van zijn team, IF Elfsborg, in ruil voor 300.000 SEK vermomd als lening.

Tijdens de betreffende wedstrijd op 26 mei 2019 kreeg Cibicki in de 60e minuut een gele kaart.

Voor de wedstrijd werden weddenschappen geplaatst van 33 accounts dat Cibicki de gele kaart zou krijgen.

De meeste accounts waren gloednieuw. Legiec overtrad sectie 1.2 van het reglement, nadat bleek dat hij weddenschappen had geplaatst op de resultaten van wedstrijden gespeeld door Malmö City FC, een team waar hij voor speelde ook in divisie 3 Södra Götaland.

Hij plaatste ook weddenschappen op wedstrijden die plaatsvonden in dezelfde competitie waaraan Malmö City FC deelnam.

De tuchtcommissie beweert dat Legiec 23 weddenschappen op wedstrijden heeft geplaatst via het account van een familielid, met behulp van gokoperators zoals Unibet en Bet365.

Zeven van deze weddenschappen werden gedaan op wedstrijden in dezelfde competitie waarin hij speelde, terwijl de rest werd gedaan op wedstrijden waarin hij of zijn team speelde. In december 2020 veroordeelde de rechtbank van Malmö Armandt op beschuldiging van het aannemen van steekpenningen en gokfraude.

Pasarikovski werd veroordeeld voor omkoping en gokfraude, maar werd later vrijgesproken van de aanklacht van omkoping.

Cibicki werd vrijgesproken van het verstrekken van steekpenningen en gokfraude, terwijl Legiec werd vrijgesproken van het verstrekken van steekpenningen en valsspelen.

Tegen de vonnissen is beroep aangetekend. De schorsingen verbieden de spelers om deel te nemen aan voetbaltrainingen, competities en demonstraties.

Topgoal®
Topgoal® 2022 18+ Online wedden op sporten en casino’s is in Nederland is toegestaan , op de site van Topgoal® zal er geen legaal aanbod te vinden zijn met de gereguleerde operators die een Nederlandse licentie bezitten daar Topgoal® geheel onafhankelijk en transparant informatie in haar berichtgeving wenst te verstrekken.