Scherpe waarschuwing van Sportradar voor matchfixing

Home » Scherpe waarschuwing van Sportradar voor matchfixing

Sinds april vorig jaar heeft Sportradar Integrity Services 1.100 verdachte sportwedstrijden gedetecteerd – 655 alleen al in de eerste negen maanden van 2021.

Matchfixing is een kankergezwel, zegt directeur Andreas Krannich, en het is in opkomst. Matchfixing Sportradar Integrity Services, de anti-corruptietak van de nieuw genoteerde sportdataspecialist, ziet een serieus probleem ontstaan ​​in de goksector.

In de afgelopen 18 maanden heeft het systeem voor het monitoren van weddenschappen, het Universal Fraud Detection System (UFDS), verdachte activiteiten gedetecteerd in 12 sporten, verspreid over 70 landen over de hele wereld.

Dit komt neer op meer dan 1.100 verdachte wedstrijden sinds de Covid-19-pandemie in april vorig jaar greep, waarvan 655 in de eerste negen maanden van 2021.

Voetbal loopt volgens Sportradar het grootste risico op manipulatie, met die 2021 cijfer voor meer dan 500 wedstrijden in de sport, waarvan meer dan 40% afkomstig is van competities van het derde niveau en lager, tot op jeugdniveau.

Algemeen directeur van Sportradar Integrity Services Andreas Krannich zegt dat hij zijn hand in het vuur zou steken” en zou zeggen dat de 655 zijn gerepareerd voor gok doeleinden.

Sinds de divisie werd gelanceerd in 2004, voegt hij eraan toe, heeft het nooit een false positive gehad.

In feite maakt hij zich meer zorgen dat het systeem geen manipulatie opmerkt dan dat hij suggereert dat er iets mis is in een wedstrijd.

Andreas Krannich SportradarSportradar Integrity Services directeur Andreas Krannich

Dit aantal is echt waar we 110% zeker van zijn dat ze worden gemanipuleerd voor gokdoeleinden, zegt Krannich, een wereldwijde bedreiging Dit is volgens hem een ​​gevolg van Covid-19.

Deze kanker van matchfixing verspreidt zich en treft sporten die in het verleden nooit of zelden de focus waren van matchfixers.

Er was altijd ruimte voor verbetering, maar helaas niet hetzelfde aantal follow-ups door wetshandhavers, politie, sportorganisaties, dus deze worden niet allemaal opgevolgd of onderzocht, legt hij uit.

We kunnen in ieder geval stellen dat als het sportbestuur, de staatsautoriteit, de politie actie onderneemt, ze succesvol kunnen zijn in de bestrijding ervan.

Krannich, die sinds 2008 voor Sportradar werkt, heeft een sterke stamboom op het gebied van integriteit.

Voordat hij bij de leverancier kwam, werkte hij voor de Duitse voetbalbond (DFB) en de Bundesliga, de grootste voetbalcompetitie van het land.

Gedurende deze tijd was hij verantwoordelijk voor het opzetten en beheren van het integriteitsprogramma, naar aanleiding van een van de meest opvallende voorbeelden van voetbalgerelateerde corruptie, de Hoyzer-affaire.

Dit zag scheidsrechter Robert Hoyzer toe dat hij wedstrijden in de tweede klasse 2.Bundesliga, de DFB Pokal-bekercompetitie en de derde klasse Regionalliga had gerepareerd.

Aan het hoofd van Sportradar Integrity Services hebben Krannich en zijn team meer dan 400 disciplinaire sancties ondersteund, waarbij UFDS betrokken was bij zes uitspraken in het Hof van Arbitrage voor de Sport (CAS), en meer dan 36 succesvolle strafrechtelijke veroordelingen ondersteunden.

In het bijzonder kiest hij voetbal als risicovol, waarbij hij de nadruk legt op Russisch en Braziliaans voetbal in de lagere divisies, evenals toenemend bewijs van manipulatie in esports.

Maar andere sporten worden beïnvloed, vervolgt hij, we hadden een piek van bijna 20 wedstrijden die werden gemanipuleerd in basketbal in Thailand, dus wat we zien is dit als kokend water de bubbels duiken plotseling op in een rechtsgebied waar je nog nooit een probleem hebt gehad.

Het veranderende gezicht van matchfixing Vorig jaar ging de wereld online toen mensen aan huis gekluisterd waren.

Matchfixing was niet anders, Krannich zegt dat het werven van atleten, scheidsrechters en teams een moeilijke zaak was, maar is vergemakkelijkt door digitale kanalen.

Als je het vanuit een ontwikkelingsperspectief bekijkt, is een positieve ontwikkeling die voortkomt uit Covid dat we hebben geleerd hoe we professioneel digitaal kunnen communiceren, legt hij uit.

Dit is ook een voordeel voor de matchfixers.

Door het feit dat mensen wennen aan het communiceren via digitale kanalen, in combinatie met de negatieve commerciële impact voor de sport – die een eldorado creëert voor matchfixers – zijn spelers, scheidsrechters en zelfs clubs kwetsbaar omdat ze niet de financiële middelen hebben om basis die ze eerder hadden.

Het maakt het veel gemakkelijker voor criminelen om hen te benaderen.

Georganiseerde misdaadgroepen kunnen zelfs atleten, scheidsrechters – zelfs volledige teams in- en uitschakelen.

De financiële druk op sporten zoals voetbal, waardoor vooraanstaande clubs in de schulden zijn gestort, belangrijke spelers hebben verloren en zelfs een aanvraag voor administratie hebben ingediend, creëert ook kansen.

We hebben zogenaamde investeerders gehad die een club in financiële problemen benaderden, zegt Krannich.

Ze benaderen de club en zeggen we nemen een aandeel, verlichten de financiële druk, halen een commercieel manager, teammanager en een paar spelers binnen.

Niet alleen in het voetbal, we hebben dit ook gezien in basketbal, dit is een trend die steeds sterker wordt.”

Die financiële druk heeft invloed op de huidige integriteitsstructuren, waarbij clubs en competities bezuinigen op budgetten en het vangnet verzwakken.

Terwijl sommigen hun integriteit en antidopingcontroles hebben behouden, hebben anderen bezuinigd.

Dit heeft Sportradar ertoe aangezet om UFDS gratis aan te bieden aan sportfederaties, competities of overheidsinstanties.

Krannich benadrukt dat er geen verborgen agenda” is voor deze beslissing, dit is echt een gratis service, zegt hij.

Beschouw het als een gratis inbraakalarm voor uw huis voor alle deuren, alle ramen, de kelder, voor inbraken en voor branden.

Hij hoopt dat het waarschuwingssysteem nooit alarm slaat, want dan wordt de sport in kwestie in ieder geval niet aangetast.

Maar als dat zo is, zal het lichaam in ieder geval op de hoogte zijn van een probleem en advies krijgen over hoe het moet worden opgevolgd.

Dat kan via een onderzoek door Sportradar, maar ook rechtstreeks met politie en justitie.

Het is geen commerciële oefening voor ons. Gezien de financiële druk op sport, willen we gewoon voorkomen dat matchfixing zaken door deze moeilijkheden over het hoofd worden gezien.

Verbod werkt nooit, door ervoor te zorgen dat oplossingen voor integriteitscontrole gratis beschikbaar zijn, is het doel ook om de inspanningen in sommige markten aan te pakken om wedden op lagere competities te verbieden.

Krannich is bot: Verbod werkt nooit, we leven in een digitale omgeving met de volgende gokaanbieding slechts twee klikken verwijderd, zegt hij.

Als je een verbod probeert af te dwingen, gaan die activiteiten niet alleen ondergronds.

De ernstige gevolgen zijn dat er een totaal gebrek is aan handhaving en toezicht om elke vorm van integriteit te handhaven.

Er ontstaan ​​zwarte markten, hij zegt dat het geen ethisch debat is en meer een logische stap als iets niet kan worden verboden, moet het op een goed gereguleerde en gecontroleerde manier worden aangeboden.

Hij wijst naar zijn geboorteland Duitsland, waar wedden op bepaalde live-markten, zoals hoekschoppen en overtredingen, verboden is omdat het gemakkelijk te manipuleren is.

In theorie wel, maar als je de markt probeert te begrijpen, maar als een match wordt gemanipuleerd, zijn er drie slachtoffers.

De fan, die wordt gedupeerd, de sport die zijn geloofwaardigheid verliest en de bookmaker, die geld verliest.

De bookmaker heeft er een inherent belang bij niet in de val te lopen door matchfixers, vervolgt Krannich.

Ze zijn heel goed in risicomanagement, dus als u een match probeert te manipuleren, zult u altijd proberen uw inkomsten te optimaliseren.

Er zijn altijd vijf, zes mensen bij betrokken, dus je moet een grote marge hebben.

Zou je wedden op hoekschoppen, waar je £ 50 kunt inzetten, of zou je gaan voor fulltime weddenschappen, waar je duizenden kunt inzetten?

Hij wijst erop dat dit wordt ondersteund door onderzoek dat is uitgevoerd in samenwerking met het Nederlandse Asser Instituut, dat door Sportradar geïdentificeerde gevallen van matchfixing analyseerde.

De meeste weddenschappen waren 1×2, handicaps en totalen, de georganiseerde misdaad verdient zijn geld aan die drie markten.

Inzetten op corners, kaarten en fouten, zegt hij, zijn gewoon marketing-weddenschappen.

De politie noemt het manipuleren van deze markten zelfs zakkenrollen in vergelijking met andere vormen van manipulatie.

De essentie is zelfs als in theorie vanuit ethisch oogpunt een verbod zou kunnen worden besproken, als het niet effectief is, voegt hij eraan toe.

Je genereert alleen imperfecte markten, verkeerde prijzen, geen consumenten bescherming en maffia-structuren.

En als er een verbod wordt ingevoerd, moeten de fixers hun weddenschappen offshore plaatsen.

De politie die verdachte activiteiten wil onderzoeken, kan dan niet praten met lokaal gereguleerde bookmakers, die bereid zijn en wettelijk verplicht, voegt Krannich eraan toe om mee te werken.

Je voorkomt dat de live wedstrijd moeilijker te onderzoeken is, omdat gereguleerde bookmakers je niet kunnen ondersteunen, zegt hij.

Een verbod gaat niet werken, in plaats van ineffectieve verbodsbepalingen, is het een zorgvuldige en consistente controle die sport zal beschermen tegen corruptie.

De fixers gaan nergens heen, het is een wereldwijde bedreiging, zegt Krannich.

Ik gebruik bewust de metafoor van kanker; het verspreidt zich over de hele wereld.

Topgoal®
Topgoal® 2022 18+ Online wedden op sporten en casino’s is in Nederland is toegestaan , op de site van Topgoal® zal er geen legaal aanbod te vinden zijn met de gereguleerde operators die een Nederlandse licentie bezitten daar Topgoal® geheel onafhankelijk en transparant informatie in haar berichtgeving wenst te verstrekken.